endriowsky Napisano 7 Maja 2022 Share Napisano 7 Maja 2022 (edytowane) Moja kolekcja roślin owadożernych zacząłem przygodę miesiąc temu.. chętnie przyjmę dobre rady dla początkujących ogrodników ;D... obecnie czekam na tłustosza Tina jak i heliamphore która ma dzis przyjść kurierem Kolejne roślinki juz u mnie na chacie ❤️🥰 Cała kolekcja prezentuje się tak: Edytowane 9 Maja 2022 przez endriowsky Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 8 Maja 2022 Share Napisano 8 Maja 2022 Hejka, cefalotus, muchołówka i kapturnica wymagają zimowania w temperaturach 1-10°C. Dzbanecznik nie wiem, jak sobie poradzi w wilgotności pokojowej. Heliamphora midoxa da radę w warunkach pokojowych bez specjalnie podwyższonej wilgotności. Reszta to banał. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
endriowsky Napisano 8 Maja 2022 Autor Share Napisano 8 Maja 2022 (edytowane) Godzinę temu, Cephalotus napisał: Hejka, cefalotus, muchołówka i kapturnica wymagają zimowania w temperaturach 1-10°C. Dzbanecznik nie wiem, jak sobie poradzi w wilgotności pokojowej. Heliamphora midoxa da radę w warunkach pokojowych bez specjalnie podwyższonej wilgotności. Reszta to banał. Co polecasz dla dzbaneczników ? Widzialem ze bardzo dużo ludzi trzyma je na parapetach badz na doniczkach z mocowaniem sufitowym Edytowane 8 Maja 2022 przez endriowsky Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
endriowsky Napisano 9 Maja 2022 Autor Share Napisano 9 Maja 2022 (edytowane) Dzisiaj zakupiłem terrarium 80x40x40 w ten weekend będę je zapełniał czekam na wszystkie paczki akcesoria i lecimy z tematem. Lampę zamówiłem taką: https://allegro.pl/oferta/aquael-leddy-tube-retrofit-10w-plant-2-0-belka-led-11909535228?offerId=11909535228&inventoryUnitId=s16K1Dy3xFuKK1mVJMqvtA&adGroupId=NDY2YjMyYWQtY2M0ZC00ZDgzLTljNmMtMjlhZGQ4NDZkYWRhAA&campaignId=YmQ4N2QxZjYtNGZiYy00YzY1LTg3Y2MtM2Y0NWVlMGRjNzRlAA&sig=33e7c1f4b87df3f3cefc0c61b78811ba&utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_term=desc-yes&utm_source=google&utm_medium=ads&gclid=CjwKCAjw9-KTBhBcEiwAr19ig4yyXOD9RHfxHDijT1TsykVzVUfYKsKLYDhL9e5EHssbLYC3fKZGdRoCF0YQAvD_BwE Edytowane 9 Maja 2022 przez endriowsky Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubula Napisano 9 Maja 2022 Share Napisano 9 Maja 2022 10W, terrarium 80cm ,lampa ok. 40cm, to będzie stanowczo za mało na takie terra, poszukałbym czegoś mocniejszego i trochę wiekszęgo. Tak jak napisał Cephalotus : "cefalotus, muchołówka i kapturnica wymagają zimowania" a więc one w terra nie będą siedziały, daj je teraz na dwór ,woda w podstawek i zaczną fajnie rosnąć. Wszystkie rośliny dałbym na słońce, ale nie od razu na pełne żeby ich nie spalić. Poczytaj o tych roślinach - ja do terra dałbym same dzbanki i heliamphore a reszta od jesieni na parapet i dodatkowa lampa albo wszystko do terra ale one większej wilgotności raczej nie potrzebują ( rosiczka i tłustosze). Dużo osób dzbanki trzyma w dużych plastikowych pudełkach -wypełnione na dnie keramzytem , woda do poziomu prawie że keramzytu a na nim rośliny w doniczkach, pudła zamknięte na górze lampa i jazda, dolewamy tylko wody aby parowała i dawała dobrą wilgotność. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
endriowsky Napisano 10 Maja 2022 Autor Share Napisano 10 Maja 2022 (edytowane) Mam problem z wilgotnością w lecie w mieszkaniu mam 15% wilgotności.... lampę wezme mocniejszą i dłuższą https://allegro.pl/oferta/aquael-leddy-tube-14w-plant-2-0-lampa-led-70cm-11443804681?bi_s=ads&bi_m=showitem%3Aactive&bi_c=YmQ4N2QxZjYtNGZiYy00YzY1LTg3Y2MtM2Y0NWVlMGRjNzRlAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=4082b16b-4004-4643-8218-3e321fd25ad2. Chciałbym dać rosiczki tłustosza dzbanki jak i heliamphore do terrarium te co nie zimują Ewentualnie wszystko wstawić do terrarium a na okres zimowania te co zimują wyciągnąć w doniczkach i przestawić na miejsce gdzie temperatura będzie w granicach 2-10*C Edytowane 10 Maja 2022 przez endriowsky Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
endriowsky Napisano 18 Maja 2022 Autor Share Napisano 18 Maja 2022 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi