Skocz do zawartości

(Endriowsky) Kolekcja do terrarium roślin owadożernych.

Rekomendowane odpowiedzi

Moja kolekcja roślin owadożernych :D zacząłem przygodę miesiąc temu.. chętnie przyjmę dobre rady dla początkujących ogrodników ;D... obecnie czekam na tłustosza Tina jak i heliamphore która ma dzis przyjść kurierem ;)

f6cfb02bf8dc4.jpg

b5b476a651536.jpg

a4a10255b9050.jpg

Kolejne roślinki juz u mnie na chacie ❤️🥰

bf5ca21bd3447.jpg

f3a89f491bc40.jpg

Cała kolekcja prezentuje się tak:

2949daa97ed26.jpg

Edytowane przez endriowsky
Odnośnik do odpowiedzi

• endriowsky changed the title to (Endriowsky) Kolekcja parapetowa roślin owadożernych.

Hejka, 

cefalotus, muchołówka i kapturnica wymagają zimowania w temperaturach 1-10°C. Dzbanecznik nie wiem, jak sobie poradzi w wilgotności pokojowej. Heliamphora midoxa da radę w warunkach pokojowych bez specjalnie podwyższonej wilgotności. Reszta to banał.

Odnośnik do odpowiedzi

Napisano (edytowane)
Godzinę temu, Cephalotus napisał:

Hejka, 

cefalotus, muchołówka i kapturnica wymagają zimowania w temperaturach 1-10°C. Dzbanecznik nie wiem, jak sobie poradzi w wilgotności pokojowej. Heliamphora midoxa da radę w warunkach pokojowych bez specjalnie podwyższonej wilgotności. Reszta to banał.

Co polecasz dla dzbaneczników ? Widzialem ze bardzo dużo ludzi trzyma je na parapetach badz na doniczkach z mocowaniem sufitowym

Odnośnik do odpowiedzi

• endriowsky changed the title to (Endriowsky) Kolekcja do terrarium roślin owadożernych.

10W, terrarium 80cm ,lampa ok. 40cm, to będzie stanowczo za mało na takie terra, poszukałbym czegoś mocniejszego i trochę wiekszęgo. Tak jak napisał Cephalotus : "cefalotus, muchołówka i kapturnica wymagają zimowania" a więc one w terra nie będą siedziały, daj je teraz na dwór ,woda w podstawek i zaczną fajnie rosnąć. Wszystkie rośliny dałbym na słońce, ale nie od razu na pełne żeby ich nie spalić. Poczytaj o tych roślinach - ja do terra dałbym same dzbanki i heliamphore a reszta od jesieni na parapet i dodatkowa lampa albo wszystko do terra ale one większej wilgotności raczej nie potrzebują ( rosiczka i tłustosze).

Dużo osób dzbanki trzyma w dużych plastikowych pudełkach -wypełnione na dnie keramzytem , woda do poziomu prawie że keramzytu a na nim rośliny w doniczkach, pudła zamknięte na górze lampa i jazda, dolewamy tylko wody aby parowała i dawała dobrą wilgotność. 

Odnośnik do odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Mam problem z wilgotnością w lecie w mieszkaniu mam 15% wilgotności.... lampę wezme mocniejszą i dłuższą https://allegro.pl/oferta/aquael-leddy-tube-14w-plant-2-0-lampa-led-70cm-11443804681?bi_s=ads&bi_m=showitem%3Aactive&bi_c=YmQ4N2QxZjYtNGZiYy00YzY1LTg3Y2MtM2Y0NWVlMGRjNzRlAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=4082b16b-4004-4643-8218-3e321fd25ad2.

Chciałbym dać rosiczki  tłustosza dzbanki jak i heliamphore do terrarium te co nie zimują

Ewentualnie wszystko wstawić do terrarium a na okres zimowania te co  zimują wyciągnąć w doniczkach i przestawić na miejsce gdzie temperatura będzie w granicach 2-10*C

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...